Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Νέα μόδα η εισαγωγή..σκουπιδιών!

Αναρτήθηκε από Maraki στις 1:40 μ.μ.


Ναι, καλά είδατε, η εισαγωγή σκουπιδιών έχει μπει για τα καλά στη ζωή των κατοίκων της Σουηδίας, αλλάζοντας καταλυτικά την μέχρι τώρα νοοτροπία για την χρήση των σκουπιδιών.
Η Σουηδία είναι μία από τις πιο "πράσινες χώρες", με άριστη οικολογική συνείδηση των κατοίκων της οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανακύκλωση.


Σκεφτείτε ότι μόνο το 4% των απορριμάτων καταλήγουν σε χωματερές ενώ το υπόλοιπο 96% μέσω της ανακύκλωσης αξιοποιείται ποικιλοτρόπως,

Που είναι λοιπόν το πρόβλημα?
Ότι παράγουν τόσα λίγα σκουπίδια που αναγκάζονται να εισάγουν από άλλες χώρες ώστε να τα αξιοποιήσουν για την παραγωγή ενέργειας μιας και η κεντρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας, στην Ουψάλα, καλύπτει μόνο ένα βασικό ποσοστό των αναγκών για ενέργεια, 250.000 νοικοκυριών. Τα καύσιμα είναι λίγα για να παραχθεί η απαιτούμενη ενέργεια.

Η λύση βρέθηκε με την εισαγωγή σκουπιδιών από χώρες που έχουν τόσα πολλά σκουπίδια και δεν ξέρουν τί να τα κάνουν. Μία από αυτές τις χώρες είναι η γειτονική της Σουηδίας χώρα, Νορβηγία.
Έτσι λοιπόν η Σουηδία έχει συμφωνήσει να εισάγει 800.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο από τη Νορβηγία. Έτσι, όλοι είναι ευχαριστημένοι, αν σκεφτούμε ότι στη Νορβηγία η εξαγωγή των σκουπιδιών της στοιχίζει λιγότερο από την καύση τους.

Η Νορβηγία βέβαια είναι μία από τις χώρες που ξεκίνησαν να κάνουν εξαγωγή σκουπιδιών και ακολουθούν η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία και οι χώρες της Βαλτικής χώρες που εξαρτώνται από χωματερές.

Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε ότι η εξαγωγή σκουπιδιών δε μπορεί να αποτελέσει μια μακροχρόνια λύση για την αξιοποίηση των σκουπιδιών. Αργά ή γρήγορα όλες αυτές οι χώρες που υποφέρουν από τη συσσώρευση σκουπιδιών καλό είναι να βρουν μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις για τα σκουπίδια τους, όπως είναι η ανακύκλωση και οι μονάδες αποτέφρωσης.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Bellini Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos